Efter utbytet

Ett år utomlands är för många ”The Best Year Of My Life”. Början kan kännas utmanande när man skall lära känna språket, kulturen och mänskorna. Före julen känner sig ändå redan de flesta  som en del av den lokala gemenskapen och är aktivt med i familjens, skolans och Rotarys aktiviteter, samt deltar i olika hobbyverksamheter. Under året hinner man se och uppleva mycket nytt och roligt… så roligt att man nödvändigtvis inte mera vill åka hem. Att måste ta farväl av vänner och familjer känns tråkigt.

När du anländer Finland vill vänner och bekanta höra hur året gick och du blir ständigt påmind om ditt utbytesår, också kontakterna till dina värdfamiljer i ditt andra hemland kan vara aktiva. I något skede börjar ändå vardagen och då är det lätt att lägga märke till att ingenting under året har förändrats i Finland. Allt fortsätter som förut, samtidigt som utbyteseleven saknar sitt händelserika utbytesår.

Rotarydistriktet anordnar på hösten för nyss återvända utbyteselever en träff där man tillsammans med Rotex (tidigare utbyteselever) och Rotary går igenom händelser och upplevelser från utbytesåret. Där har man möjlighet att ventilera erfarenheter med andra i samma situation och minnas sitt eget år. Vid tillställningen presenterar Rotex sin verksamhet som det också är möjligt att ansluta sig till.

Rotex samarbetar tätt ihop med den övriga rotaryverksamheten, så  därifrån är det senare lätt att till exempel bli en rotarian. Läs mera om Rotex verksamheten här.