Värdfamiljernas erfarenheter

Utbyteseleverna uppskattar vardagslivet i värdfamiljen

 

Vår dotter Sofia for till Japan som utbyteselev i augusti 2018 när hon gick andra årskursen i gymnasiet. Förberedelserna började på gymnasiets första årskurs då vi var i kontakt med Rotary. Sofias första val på ansökan var Japan och det var också där hon fick sin utbytesplats. I Miyakonoja i Japan hade Sofia fyra verkligt trevliga familjer. Särskilt den sista familjen har vi haft mycket kontakter med och deras dotter Iroha tillbringade sitt utbytesår i Finland. Irohas föräldrar kom hit för att hälsa på sin dotter och samtidigt hälsade de på oss och hade med sig en del av Sofias grejor från Japan innan hon skulle komma hem. Vi skulle ha besökt dem i Miyakonoja under 2020, men coronan kom emellan.

Innan Sofia reste iväg i augusti hann hon träffa Maya från Tokyo som kom till oss som utbyteselev. Sofia och vår familj bekantade oss med Maya och hennes utbyteskompis Tina från Taiwan när de övernattade hos oss innan hon for.

Innan vår utbyteselev Maya kom till oss bodde hon i två andra familjer. Till vår familj i Södra Haga kom hon i mitten av mars 2019. Med tanke på vår tidtabell passade det oss bra att fungera som den sista värdfamiljen. Då hon kom till oss hade hon redan lärt sig en hel del finska och lärt sig ta sig fram i huvudstadsregionen. Vi blev också bra bekanta med Mayas andra värdfamiljer.

Maya installerade sig i Sofias rum och gick i Ressu gymnasium (ett IB-gymnasium med engelska som undervisningsspråk). Just då arbetade skolan i tillfälliga utrymmen i Mejlans och avståndet från oss dit var lämpligt och Maya åkte vanligtvis buss.

På våren tog Maya ett officiellt språkprov i finska, så vi repeterade före provet och det gick väl. Maya spelade också klarinett och hon fick öva regelbundet också under utbytesåret, i Tölö musikinstitut. Genom sin hobby fick hon då flera kompisar. Vi gick också på hennes konserter.

Utbytestiden gick snabbt. Vi levde ett normalt vardagsliv och firade också påsk tillsammans. Vi visade Maya runt på landsbygden och träffade vänner och släktingar.

Vi gick på klarinettkonserter, lagade mat, gick till simhallen, spelade pingis, badminton och fotboll. Vi hann också besöka Muminvärlden i Nådendal. På landet tittade vi på forngravar i skogen och i Helsingfors cyklade vi till Fölisön. På våren cyklade Maya ibland till skolan.

I maj kom Mayas moster från Holland och hon deltog i Mayas skolavslutning. I juni reste Maya iväg på Rotarys två veckor långa Europaresa och efter det tillbringade vi midsommaren tillsammans på landet, vi gick i bastu och simmade i sjön. Alla värdfamiljerna ordnade en gemensam avskedsfest för Maya hemma hos värdfamilj två. I slutet av juni åkte vi tåg till flygfältet med Maya och Iroha. Sen fick vi vänta på vår egen dotter, som skulle komma först i augusti. Sofia och Iroha hann alltså bo tillsammans i Miyakonoja i flera veckor.

Utbytesåret och vår tid som värdfamilj gick riktigt bra. Hela kedjan av värdfamiljer, våra utbyteselever och vår kontakt inom Rotary var helt fantastiska.

Ett stort tack till Rotary!

Teresa Helenius och Martti Salmi, Helsingfors