Isäntäperhekokemuksia

Vaihto-oppilas arvostaa tavallista arkea isäntäperheessä

 

Tyttäremme Sofia lähti vaihto-oppilaaksi Japaniin lukion toisella luokalla elokuussa 2018. Valmistelutyö alkoi lukion ensimmäisellä luokalla ja olimme yhteydessä Rotary-järjestöön. Vaihto-oppilashakemukseen laitettiin etusijalle Japani ja sinne Sofia saikin vaihtopaikan. Japanissa Miyakonojossa Sofialla oli neljä todella kivaa perhettä. Olemme olleet yhteydessä erityisesti hänen viimeiseen perheeseensä, jonka tytär Iroha vietti vastaavasti vaihtarivuottaan Suomessa. Irohan vanhemmat kävivät täällä moikkaamassa tytärtään ja samalla he vierailivat myös meillä ja toivat jo osan  Sofian tavaroita Japanista ennen Sofian paluuta. Tarkoituksemme oli myös käydä heillä Miyakonojossa vuonna 2020, mutta koronan takia matka peruuntui.

Ennen vaihtoon lähtöään Sofia ehti tavata elokuussa meille Tokiosta tulleen vaihto-oppilaan, Mayan. Sofia ja perheemme tutustuivat Mayaan ja Mayan vaihtarikaveriin, taiwanilaiseen Tinaan, kun tytöt yöpyivät meillä ennen Sofian lähtöä Japaniin. Vaihtarimme Maya asui kuitenkin ennen meille tuloa kahden muun perheen luona ja meille Etelä-Haagaan hän tuli maaliskuun puolessa välissä 2019. Meille toimiminen perheketjun viimeisenä perheenä sopi hyvin aikataulun puolesta. Maya oli tullessaan meille jo edistynyt hyvin suomen kielessä ja oppinut kulkemaan pääkaupunkiseudulla. Tutustuimme hyvin myös Mayan toisiin isäntäperheisiin.

Maya asettui Sofian huoneeseen ja kävi Ressun lukiota. Juuri tuolloin koulu oli väistötiloissa Meilahdessa ja meiltä oli sinne sopiva matka, jonka Maya yleensä kulki bussilla.

Mayalla oli keväällä suomen kielen virallinen koe, joten harjoittelimme siihen yhdessä ja koe menikin hyvin. Mayan harrastus on klarinetti ja hän sai soittaa säännöllisesti myös vaihtarivuonnaan Töölössä musiikkiopistossa. Harrastus toi hänelle lisää kavereita. Kävimme myös hänen konsertissaan.

Vaihtariaika meni nopeasti. Vietimme tavallista arkea ja myös pääsiäisen yhdessä. Näytimme Mayalle maaseutua ja tutustutimme sukulaisiimme ja ystäviimme. Kävimme klarinettikonsertissa, kokkailimme, kävimme uimassa, pelailimme yhdessä pingistä, sulkapalloa ja jalkapalloa. Naantalin Muumimaailmassakin  ennätimme vierailla. Maalla kävimme katsomassa muinaishautoja metsässä ja Helsingissä pyöräilimme Seurasaareen. Maya pyöräili keväällä välillä myös kouluun.

Toukokuun lopulla Mayan täti Hollannista kävi meillä ja osallistui Mayan koulun päättäjäisiin. Kesäkuussa Maya lähti rotareiden järjestämälle kahden viikon Eurooppa-kiertueelle, ja sen jälkeen vietimme vielä juhannuksen maalla yhdessä, kävimme saunassa ja uimassa järvessä. Mayalle järjestettiin kaikkien isäntäperheiden yhteiset läksiäiset kakkosperheen kotona. Kesäkuun lopussa saatoimme Mayan sekä Irohan junalla lentokentälle ja jäimme odottamaan omaa tytärtämme, joka saapui kotiin vasta elokuussa. Sofia ja Iroha ehtivät asua yhdessä siis useita viikkoja Miyakonojossa.

Vaihtarivuotemme ja isäntäperheaikamme sujuivat oikein hyvin. Kaikki isäntäperheketjun perheet, vaihtarimme ja Rotary-yhteyshenkilömme olivat ihania.

Iso kiitos Rotary-järjestölle!

Teresa Helenius ja Martti Salmi, Helsinki

 
Suosittelemme lämpimästi ryhtymistä vaihto-oppilaalle isäntäperheeksi . Meillä asui kolmisen kuukautta meksikolainen ihana poika. Hänen kauttaan koko perheemme sai tietoa toisesta kulttuurista ja hienon mahdollisuuden tutustua Meksikosta tulleeseen nuoreen. Kokemuksemme oli pelkästään positiivinen! 
 
 
Pulkkiset, Helsinki