Australia ja Uusi-Seelanti

Australia

 

Australia on ystävällinen ja vieraanvarainen maa. Australiassa arvostetaan yksilön vapauksia ja kansalaisten ja vierailijoiden oikeuksia suojellaan avoimella oikeusjärjestelmällä. Vaikka Australiassa on paljon yhtäläisyyksiä merentakaisten maiden elämäntapaan, on myös monia eroja, ja juuri nämä erot tarjoavat stimuloivan mahdollisuuden oppia, kokea ja omaksua. Australialaisten maine on lämmin, ystävällinen, rehellinen sekä erittäin vieraanvarainen, ja heillä on hyvä huumorintaju.

Australia on myös monikulttuurinen yhteiskunta, jossa kunnioitetaan toisia riippumatta siitä, keitä he ovat tai mistä he tulevat. Tiesitkö, että melkein 30 prosenttia australialaisista on syntynyt ulkomailla?

Australian kaupungeissa on maailman alhaisin rikollisuus, ja kadut sekä julkiset paikat ovat avoimia ja turvallisia. Australialaiset nauttivat myös korkeasta elintasosta.

Australia on suuri manner, josta löytyy hyvin erilaisia ilmastovyöhykkeitä. Etelä-Australia on leuto, viileästä kylmään ja kosteaan talveen, mutta kesät ovat kuumia ja kuivia. Pohjois-Australian ilmasto vaihtelee kuumasta ja kuivasta subtrooppiseen, mutta molemmissa tapauksissa lämpötila vaihtelee yleensä lämpimästä kuumaan suurimman osan ajasta.

Australiaa saapuvat opiskelijat aloittavat vaihdon yleensä heinäkuussa. Maahan pääsemiseksi sinun on haettava opiskelijaviisumia. Australiaan lähteville kuuluu vaihtoon maaohjelma, jonka kustannukset oppilas maksaa. Vaihto-oppilaat lentävät Australiaan Singaporen kautta. Singaporeen pysähdytään kolmeksi vuorokaudeksi. Tänä aikana tutustutaan Singaporeen ja käydään läpi vaihtoon liittyviä asioita.

Useimmissa tapauksissa vaihto-oppilas asuu kolmesta neljään isäntäperheessä, mutta isäntärotaryklubilla on tässä asiassa täydellinen autonomia ja se voi tehdä muutoksia. Vaihto-oppilaan tulee osallistua perhe-elämään ja noudattaa perheen sääntöjä. Yksi tärkeä seikka on muistaa, että kaikki perheet ovat erilaisia. Perheenjäsenenä sinun odotetaan hyväksyvän tämän ja mukautuvan tekemään asiat heidän tavallaan.

Australian koulutusjärjestelmä on maailman parhaita. Kaikki Australian nuorisovaihto-ohjelmat ovat D.E.E.T. (Department of Education, Employment and Training) alaisuudessa. Riippumatta iästäsi tai viisumityypistäsi, samat koulusäännöt ovat voimassa. Yksityiskoulut ja jotkut valtion koulut edellyttävät koulupukujen käyttöä.

Useimmille vaihto-oppilaille kieli ei ole suuri ongelma. Jopa englanninkielisistä maista tulevat eivät kuitenkaan ymmärrä läheskään kaikkea siitä, mitä kuulevat idiomien, outojen ilmaisujen ja australialaisen murteen vuoksi. Vähitellen ymmärrät yhä enemmän.

Sinun odotetaan osallistuvan useimmiten viikoittain rotaryklubin kokouksiin vaihtosi aikana. Useat rotaryklubit järjestävät viikonlopputapahtumia vaihto-oppilaille, kuten maatila- ja surffausviikonloppuja. Nämä eivät ole pakollisia, ja niihin voi liittyä joitakin kustannuksia, jotka opiskelijoiden on maksettava. Useimmat rotaryklubit järjestävät erilaisia projekteja ja tapahtumia, joissa vaihto-oppilaat voivat olla mukana. Joka vuosi järjestetään vaihto-oppilaille kolmen viikon pituinen Rotary Safari huhti-toukokuussa. Safarin reitti vaihtelee piireittäin, mutta se kattaa joka tapauksessa paljon tätä isoa maata. 

Vaihto-oppilaat kutsutaan myös osallistumaan Rotaryn piirikonferenssiin. Tämä on tilaisuus tavata muita vaihto-oppilaita. Piireittäin järjestetään myös viikonlopputapahtumia, joissa vaihto-oppilailla on mahdollisuus kokoontua yhteen.

Australian kirjeenvaihtajat auttavat sinua kaikissa kysymyksissä hakuprosessin ja oleskelun aikana Australiassa.

Vaihdossa olleitten oppilaitten kertomuksia kokemuksistaan löydät täältä. Niistä saa hyvää käytännön lisätietoa vaihdosta.

Uusi-Seelanti

 

Uuden-Seelannin maantieteellinen sijainti, joka on pitänyt sen erillään muusta maailmasta, on luonut uskomattoman luonnon monimuotoisuuden. Uusi-Seelanti koostuu kahdesta pääsaaresta ja lukuisista pienemmistä saarista, jotka tarjoavat samanaikaisesti jylhiä vuorimaisemia, kauniita vuonoja ja hiekkarantoja. Uusi-Seelanti on myös kaksikulttuurinen maa. Suurin osa uusiseelantilaisista on taustaltaan eurooppalaisia tai maoreja. Nauti ulkoilusta Sormusten Herran upeilla ja majesteettisilla maisemilla! Paikalliset rotarit auttavat sinua ja varmistavat, että saat kaiken irti vaihtovuodestasi.

Uuteen-Seelantiin saapuvat opiskelijat aloittavat vaihdon yleensä heinäkuussa. Uuteen-Seelantiin pääsemiseksi sinun on haettava opiskelijaviisumia. Kuten Australiaan lähteville, myös Uuteen-Seelantiin lähteville kuuluu vaihtoon maaohjelma, jonka kustannukset oppilas maksaa. Vaihto-oppilaat lentävät Uuteen-Seelantiin Singaporen kautta yhdessä Australiaan menevien vaihto-oppilaiden kanssa. Singaporeen pysähdytään kolmeksi vuorokaudeksi. Tänä aikana tutustutaan Singaporeen ja käydään läpi vaihtoon liittyviä asioita.

Vaihtovuosi Uudessa-Seelannissa antaa sinulle mahdollisuuden hienoihin kokemuksiin. Maalla on hyvä maine turvallisena ja puhtaana kohteena. Sinulla on myös hyvä mahdollisuus kokeilla uusia urheilulajeja, kuten rugbyn, kriketin tai verkkopallon pelaamista. Klubit järjestävät kolmesta neljään isäntäperhettä ja mentorin neuvomaan ja tukemaan sinua oleskelusi aikana.

Ihannetapauksessa elät lähellä nimettyä koulua ja voit kävellä tai pyöräillä sinne. Sinun ei odoteta vaihtavan koulua vuoden aikana, mutta sinun on ehkä harkittava, miten pääset helposti kouluun ja koulusta odottamatta, että isäntäperhe kuljettaa sinua ympäriinsä. Kouluun osallistuminen ei ole vapaaehtoista, ja osallistut täysimääräisesti kaikkiin koulun aktiviteetteihin vaihtovuoden aikana. Sinulla on mahdollisuus osallistua myös erilaisille matkoille ja retkille. Koulussa käytetään koulupukua, joka sinun pitää itse maksaa ja josta on itse pidettävä huolta.

Sinun odotetaan osallistuvan useimmiten viikoittain rotaryklubin kokouksiin vaihtosi aikana ja muihin rotaryklubin ja -piirin järjestämiin tapahtumiin. Näissä tapahtumissa voit tutustua erilaisiin ihmisiin ja saada uskomattomia kokemuksia.

Uuden-Seelannin kirjeenvaihtajasi auttaa sinua kaikissa kysymyksissä hakuprosessin ja oleskelusi aikana Uudessa-Seelannissa.