Eurooppa

Rotary järjestää vuosivaihtoa Euroopassa EU-maihin. Euroopan maat tarjoavat oppilaalle huikeita elämyksiä niin koulussa kuin perheissä, vanhaa kulttuuria, taidetta, historiaa, herkullista kulinarismia ja upouuden kielen opittavaksi. Kaikki Suomen lukiolaiset osaavat hyvin englantia, joten on erinomainen vaihtoehto hakeutua johonkin upeista Euroopan maista ja oppia sujuvasti itselle vieraampi kieli. Se, että vaihtomaa on EU-maa, tarkoittaa, että sinua kohdellaan kuin maan kansalaista: esimerkiksi terveydenhuollossa olet samassa asemassa maan omien asukkaiden kanssa. EU-sairaanhoitokortista on hyötyä näissä maissa.

Suurimmat vaihtomaat Euroopassa ovat Ranska, Saksa ja Italia. Muihin tarjoamiimme maihin vaihto on satunnaisempaa, mutta hyvin antoisaa. Vaihtopaikan löytyminen näistä muista maista on haastavampaa, mutta välillä vaihtoja järjestyy harvinaisempiinkin kohteisiin. Esimerkiksi Tsekki ja Kroatia ovat olleet pidettyjä.

Saksaa voisi luonnehtia Suomen tyyliseksi maaksi. Saksalaiset ovat tehokkaita ja täsmällisiä, ja aikataulut pitävät yleensä hyvin paikkansa. Saksa ei vaadi kieliopintoja etukäteen, mutta aina on avuksi, mikäli sinulla on perusteet hallussa.

Ranska ja Italia vaativat, että olet opiskellut jo jonkin verran heidän kieliään, muutoin alku vaihtovuodelle on rankka, koska perheissä ei juurikaan puhuta englantia. Vaikka kielitaitosi olisi kuinka puutteellista tahansa, laita kaikki tarmosi sen parantamiseen heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Nämä maat ovat erityisen ylpeitä kielistään ja olisi loukkaus olla olematta kiinnostunut kielitaidon kehittämisestä. Nämä kaksi maata edellyttävät ainakin vuoden kieliopintoja kyseisistä kielistä. Ranskaan tuli vuonna 2018 laki, että koulussa ei saa olla kännykkä taskussa oppituntien aikana. Alueellisia vaihteluja löytyy. Jos sinulla on jotain erikoisruokavalioita ja ne eivät ole vakavia, vuodesta saa enemmän irti, jos ruokavalioista ei tee numeroa. Italian suosio vaihtomaana on kasvusuunnassa.

Euroopan maihin on edullista ja helppa lähteä, koska lennot eivät maksa paljon, ja viisumia ei tarvita. Oppilas voi itse valita, miten lentää kohteeseen, sillä Euroopan maihin ei järjestetä yhteistä lentoa. Joihinkin kohteisiin saatetaan lentää esimerkiksi naapurimaan puolelle. Jokaisesta kohdemaasta tulee tarkat ohjeet, minä päivänä tai minkä aikahaarukan rajoissa matkustetaan. Jokaiseen maahan vaaditaan eri vakuutusyhtiöiden vakuutukset. Maaohjelmia ei järjestetä eli sekin pienentää kustannuksia.

Yleisesti ottaen Keski- ja Etelä-Euroopan koulut ovat melko vaativia ja koulupäivät ovat pitkiä. Illallinen kotona syödään melko myöhään. Mitä nopeammin opit kielen, sitä helpommaksi elämä muuttuu ja sitä enemmän saat vaihtovuodestasi irti. Koulun ja perheiden ohjeistuksiin on suomalaisen, hyvin vapaaseen olemiseen tottuneiden oppilaiden, joskus vaikeaa sopeutua. Asenne ratkaisee! Parhaan elämyksen saa, kun sukeltaa sikäläisiin tapoihin mahdollisimman nopeasti.

Suomalaisista oppilaista pidetään paljon. On ihanaa kuulla, kun oppilaamme oppivat nopeasti uuden kielen, suhtautuvat vakavasti koulunkäyntiin, käyttäytyvät kunnioittavasti perheissä ja vievät mennessään palasen meidän kulttuuriamme noihin kohdemaihin.

Kun kaikki Eurooppaan lähtijät ovat tiedossa, teemme teistä yhteisen Facebook-ryhmän. Koulutamme ryhmässä kevään ajan sinua, ja ryhmään voit laittaa myös kysymyksiä ja kommentteja. Ryhmä toimii ”kotipesänämme” koko vaihtovuoden ajan. Sen kautta kirjeenvaihtaja on käytettävissäsi koko ajan.

Lähtevillä oppilailla on tottakai unelmia ja ajatuksia uudesta kotimaasta ja kohteista siellä. Aina ei ole mahdollista toteuttaa kaikkia unelmia, vaikka siihen pyritäänkin. Usein oppilaat haaveilevat jostain suurkaupungista ja päätyvät vaikka suloisen herttaiseen Alppikylään. Mikä ikinä kohteesi onkaan, kannattaa olla tyytyväinen, iloinen ja avoin sekä tietenkin kiitollinen, että siellä on perheitä, jotka haluavat saada juuri sinut luokseen!

Rotaryklubit toimivat hyvin eri lailla eri maissa, kullakin on omat tapansa. Emme anna niihin erikseen ohjeistusta, isäntäklubin koet sitten, kun olet paikan päällä.

Lisätietoja saat vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme

Vaihdossa olleitten oppilaitten kertomuksia kokemuksistaan löydät täältä. Niistä saa hyvää lisätietoa vaihdosta eri maissa.

Vaihto-oppilaat vierailemassa Schönbrunnin linnassa Wienissä EuroTour-matkan aikana.