Kesävaihto

Koe mielenkiintoinen ja ikimuistettava kesä vieraassa kulttuurissa. Suorita tehokas kielikylpy ja vaihto-oppilaskokemus nopeasti. Tervetuloa mukaan!

Rotaryn kesävaihdon kautta lähdet ulkomaisen perheen vieraaksi muutamaksi viikoksi ja tuot mukanasi isäntäperheen nuoren omaan kotiisi vastaavaksi ajaksi. Saat tutustua uuteen kulttuuriin ja saat käyttää koulussa oppimaasi kielitaitoa käytännössä. Vaihdon pituus kohdemaassa voi vaihdella parista viikosta aina kuuteen viikkoon asti. Tavallisin kesto on 4 viikkoa kohdemaassa + 4 viikkoa kotona Suomessa/Virossa kohdemaan perheen nuoren kanssa.

Ota yhteys lähimpään rotaryklubiin. Kesävaihto-ohjelmassa sinulla on lähettävä rotaryklubi Suomessa kotipaikkakunnallasi, ja vastaanottava rotaryklubi kohdemaassa. Maavaihtoehdot ja ikärajat löytyvät tältä sivulta.

Kesävaihdon kohdemaat sijaitsevat pääasiassa Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa. Pohjois-Amerikkaan (USA, Kanada ja Meksiko) suuntautuviin vaihtomatkoihin kuuluu muutaman päivän maaohjelma koulutuksineen New Yorkissa ennen isäntäperheeseen sijoittumista. Menomatka New Yorkiin tehdään rotarysaattajan johdolla ryhmässä.

Pääsyvaatimukset

Kesävaihto-ohjelmaan voivat hakea kaikki suomalaiset ja virolaiset nuoret. Valinta tapahtuu nuoren oman motivaation sekä omien ansioiden ja ominaisuuksien perusteella. Lähtijältä edellytetään kohtuullisen hyvää koulumenestystä, joustavuutta uusissa tilanteissa, esiintymiskykyä, stressinsietokykyä ja itsenäisyyttä. Oppilaat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Kesävaihto-ohjelma on tarkoitettu nuorille, jotka ovat 15–19 vuotiaita (eli olet täyttänyt ennen vaihtoa 15 vuotta, etkä täytä vaihdon aikana 20 vuotta).

Kohdemaat

Alla luetellut ikärajat kohdemaihin ovat suuntaa-antavia. Tarkennuksia saa tarvittaessa kirjeenvaihtajilta, sillä eroja saattaa esiintyä eri maissa. Kesävaihto (STEP, family-to-family exchange on noin 4 viikkoa ulkomailla ja 4 viikkoa kotimaassa). Edellytämme että yläaste on suoritettuna loppuun ennen vaihtoa.

EUROOPPA
Belgia 16–18 vuotta
Espanja 15–18 vuotta
Itävalta 15–18 vuotta
Ranska 15–18 vuotta
Saksa 15–18 vuotta
Italia 15–18 vuotta
Slovakia 15–18 vuotta
Sveitsi 15–18 vuotta
Tsekki 15–18 vuotta
Turkki 15–18 vuotta
Unkari 15–18 vuotta

AMERIKKA
USA 15–18 vuotta
Kanada 15–18 vuotta
Brasilia 15–18 vuotta
Meksiko 15–18 vuotta
Argentiina 15–18 vuotta

MUUT
Taiwan 15–20 vuotta
Etelä-Afrikka 15–18 vuotta

Etelä-Afrikan ja Brasilian vaihto voi kestää jopa kuusi viikkoa. Suomalainen tai virolainen nuori on kohdemaassa kesä–elokuussa ja vastavaihto-oppilas Suomessa joulu–tammikuussa, jos perheet eivät sovi muuta. Varsinaisen vaihdon pituuden ja ajankohdat perheet sopivan keskenään, mutta ajankohdat on hyväksyttävä joko kirjeenvaihtajalla tai rotaryklubilla.

Kustannukset

Isäntäperhe järjestää majoituksen ja täyshoidon. Vastavuoroisesti Suomeen tuleva oppilas saa samat palvelut suomalaiselta isäntäperheeltä.

Kesävaihto-oppilaan kulut:

• Kesävaihto-ohjelman järjestelymaksu Suomen Rotary ry:lle 400 euroa. Sillä katetaan kustannukset, joita muodostuu yhteydenpidosta kohdemaihin: oppilasjärjestelyt, postitukset, tietoliikennekulut, kirjeenvaihtotapaamiset maapaikkojen sopimiseksi jne. Järjestelymaksu maksetaan tilille Suomen Rotarypalvelu ry Nuorisovaihto FI96 2001 1800 1502 97, Viite 2503.
• Matkakulut kohteeseen (USA, Kanada ja Meksiko noin 1 000–2 000 euroa, Eurooppa noin 300–500 euroa)
• Matkavakuutus noin 80–200 euroa
• Koulutustilaisuudet kotimaassa noin 50 euroa + matkakulut
• Maaohjelma New Yorkissa noin 1 300 euroa (Kun maaohjelma järjestetään, se on osa kesävaihtoa ja siihen osallistuminen on pakollista.)

Brasiliaan lähtevä kesävaihto-oppilas voi halutessaan matkustaa sinne vuosivaihtoryhmän kanssa. Tässä tapauksessa kesävaihto-oppilaan on kuitenkin osallistuttava vuosivaihto-oppilaille järjestettyyn Brasilian maaohjelmaan. Pelkkä matkustaminen vuosivaihtoryhmän mukana ei ole mahdollista. Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta saavutaan Suomeen joulukuussa, jolloin voidaan suorittaa pidempi vaihto kohdemaissa.

Kesävaihtoon hakeminen

Kesävaihto-ohjelmaan haetaan vaihtokesää edeltävän syksyn aikana.

 1. Tiedustele paikkakuntasi rotaryklubeilta mahdollisuutta päästä vaihtoon. Suomen rotarypiireissä toimivien klubien yhteystiedot löydät esimerkiksi Club Finder -hakukoneella.
 2. Lähetä vapaamuotoinen hakemus (yksi A4) klubille. Kerro itsestäsi, perheestäsi ja motiivistasi lähteä mukaan vaihto-ohjelmaan. Älä unohda yhteystietojasi!
 3. Tarkemmat hakuohjeet löydät täältä.
 4. Vapaamuotoinen hakemus on toimitettava vaihtokesää edeltävän syyskuun loppuun mennessä.
 5. Lähettävä klubi suorittaa hakijaehdokkaiden ja heidän perheidensä haastattelun, jonka perusteella klubin ehdokasvalinnat tehdään.
 6. Lähettävä rotarypiiri hyväksyy käsittelynsä jälkeen klubien ehdokasvalinnat.
 7. Saatuasi hyväksynnän täytä lähettävän klubin kanssa kesävaihdon sitoumuslomake. Siinä sinulta kysytään kuusi maavaihtoehtoa, joihin sitoudut lähtemään. Samalla maksat järjestelymaksun. Klubi toimittaa sitoumuslomakkeen ja sinulta saadun tositteen maksetusta järjestelymaksusta piirin nuorisovaihdon puheenjohtajalle marraskuun loppuun mennessä.
 8. Rotarypiirin hyväksyttyä sinut ehdokkaaksi täytät varsinaisen hakulomakkeen. Hakulomake tulee alla valmis ja allekirjoitettu joulukuun loppuun mennessä.
 9. Rotaryn kesävaihdon kirjeenvaihtajat sijoittavat ehdokkaat kohdemaihin ja ovat yhteydessä sinuun kevään aikana. Vahvistus vaihdosta voi joskus tulla vasta kesän kynnyksellä.
 10. Vaihtoa edeltävänä keväänä järjestetään kaikille lähteville vaihto-oppilaille ja heidän perheilleen koulutustilaisuuksia, jotka ovat osa vaihto-ohjelmaa ja näin ollen pakollisia kaikille lähtijöille. Tarkat koulutuspäivät ja muut tärkeät päivämäärät löytyvät Rotaryn nuorisovaihdon kalenterista.
 11. Tervetuloa mukaan!

 

Jos olet kiinnostunut vuoden mittaisista vaihdoista, lue niistä lisää tarkemmin: vuosivaihto, vaihto-oppilasvuosi, vaihtoon ulkomaille

kesavaihto