Mikä on Rotex?

Rotex Finland on rotaryn entisten vaihto-oppilaiden järjestö, johon kaikki rotaryn entiset vaihto-oppilaat ovat Suomeen palatessaan tervetulleita. Rotexien pääasiallinen tehtävä on toimia tuutoreina Suomeen saapuville rotaryvaihtareille. Rotexit järjestävät paikallisesti piireittäin monenlaisia tapahtumia ja aktiviteetteja Suomessa asuville ulkomaisille vaihto-oppilaille näiden vaihtovuoden aikana. Rotexit ovat myös mukana auttamassa rotaryn järjestämissä tapahtumissa sekä vaihto-oppilaiden kotimaan ja ulkomaan leireillä ja matkoilla, esimerkiksi uusien ulkomaisten vaihto-oppilaitten orientaatioleireillä tammi- ja elokuussa, piirileireillä sekä vaihto-oppilaiden retkillä. Lisäksi Rotex Finland pyrkii järjestämään rotexien omia tapahtumia, kuten vuosikokouksen, mökkiviikonlopun kerran vuodessa ja hengailuiltoja piireittäin.

Rotextoiminta on siis Suomessa hyvin aktiivista, ja se on tärkeä osa nuorisovaihdon kokonaisuutta. Rotex Finland toimii Suomen Rotaryn nuorisovaihdon monipiiriorganisaation alaisuudessa ja noudattaa nuorisovaihdon ja rotaryjärjestön sääntöjä.

Rotex Finlandin toiminnasta vastaa hallitus, johon kuuluvat puheenjohtaja, rahastonhoitaja sekä kaikkien piirien piirivastaavat. Hallitus valitaan vuosittain järjestettävässä Rotex Finlandin vuosikokouksessa. Hallituksen lisäksi mukana toiminnassa on suuri joukko aktiivisia rivirotexeja !

 

Rotex International

Suomen rotexit tekevät yhteistyötä myös kansainvälisesti muiden maiden rotexien kanssa. Rotex Finland on osa rotexien kansainvälistä kattojärjestöä Rotex Internationalia, johon kuuluu rotexeja ympäri maailman. Kahden vuoden välein järjestetään Rotex International Convention, eli kaikille maailman rotexeille avoin konferenssi, jossa edistetään rotextoimintaa esim. työpajoissa ja pidetään hauskaa verkostoitumalla muiden rotexien kanssa. Rotex Internationalin hallitus koostuu viidestä jäsenestä, joista kaikki ovat kotoisin eri maista. Aikaisempia Rotex Conventioneita on järjestetty Bordeaux’ssa (2012), Brysselissä (2014), Hannoverissa (2016) ja Taipeissa (2018).

Rotex Internationalin nettisivuille pääset tästä.

 

Miksi kannattaa liittyä rotexiin?

Rotexina toimiminen on luonnollinen jatkumo rotarynuorisovaihdolle, sillä rotextoiminta antaa entisille rotaryvaihtareille tilaisuuden jatkaa nuorisovaihdon parissa toimimista. Rotex osaa omien kokemustensa pohjalta toimia tukena Suomeen tulevalle vaihtarille, ja vaihtarien kanssa toimiessa arkisetkin asiat voi nähdä aivan uudessa valossa. Lisäksi rotextoiminnan kautta voi saada uusia ystäviä ja kontakteja Suomesta ja ympäri maailmaa !

 

Mukaan rotextoimintaan

Rotexiin ovat tervetulleita kaikki halukkaat rotaryvaihdosta palanneet nuoret. Monissa piireissä rotexit ovat mukana jo vaihtoon lähtevien koulutuksissa, mutta ensimmäisen varsinaisen rotex-infon nuoret saavat useimmiten piirin rebound-koulutuksissa. Rebound-koulutuksessa pääsee myös liittymään mukaan oman piirin sähköposti- ja/tai whatsapp-listalle ja pääsee siten mukaan toimintaan.

Vaihtoehtoisesti voit myös ottaa yhteyttä oman piirin piirivastaavaan, yhteystietoihin pääset käsiksi tästä.

 

Klubeille

Rotexit haluavat osaltaan kannustaa kaikkia rotaryklubeja tekemään nuorisovaihtoa. Klubien isännöimille ulkomaisille vaihto-oppilaille (IB-oppilaille) rotexit järjestävät piireittäin ohjelmaa nuorisovaihdon periaatteita noudattaen (4D:n puitteissa) noin kerran kuussa ja toimivat tarvittaessa apuna klubin IB-oppilaan ja rotareiden välillä. Klubien lähettämille OB-oppilaille saa mielellään kertoa mahdollisuudesta liittyä rotextoimintaan vaihdosta paluun jälkeen. Rotexit tekevät myös yhteistyötä suoraan klubien kanssa esimerkiksi esittelemällä nuorisovaihtoa klubeissa tai paikallisilla kouluilla.

Meihin saa tarvittaessa aina ottaa yhteyttä! Ensisijaisesti klubien kannattaa tavoitella oman piirin rotex-vastaavaa tai koko maan rotex-puheenjohtajaa. Yhteystiedot löydät täältä.

Seuraa meitä @rotexfinland