Latinalainen Amerikka

Meksiko – Huikeaa historiaa, upeaa nykyisyyttä

Haluatko oppia

  • Maailmanlaajuisen valtakielen, espanjan, jota puhuu 500 miljoonaa ihmistä?


Haluatko tutustua

  • Atsteekkien ja mayojen perintöön?
  • Latinalaisamerikkalaiseen elämänmuotoon?
  • Maahan, joka on kuusi kertaa Suomen kokoinen ja jossa on 120 miljoonaa asukasta


Haluatko kokea

  • Vuoden täysin erilaisessa kulttuurissa?
  • Elämää hiekkarannoilla, suurkaupungeissa, vuoristoissakin?
  • Ruokakulttuurin tacoineen, tortilloineen, quesadilloineen, merenelävineen ja hedelmineen?
  • Meksikolaisen musiikin ja tanssin?
  • Meksikolaisen ystävällisyyden ja lämmön poskisuudelmineen ja halauksineen?

Jos kiinnostuit näistä, Meksiko voisi olla sinun vaihtomaasi.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Voit lukea lisää koulunkäynnistä ja vaihto-oppilasvuoden muista kokemuksista täältä.

Saattomatka ja maaohjelma: Meksiko

 

Meksikoon lähtevät vaihto-oppilaat saatetaan Suomesta Mexico Cityyn ryhmänä, jos lähtijöitä on vähintään kymmenen. Mexico Cityssä järjestetään kolme päivää kestävä orientaatioleiri eli maaohjelma. Siihen kuuluu opastusta maan tapoihin ja kulttuuriin sekä vaihto-oppilasta koskevien sääntöjen kertausta. Oppaan johdolla tutustutaan kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Maaohjelma on erittäin merkittävä ”kohtalotovereiden” ryhmäytymisprosessissa.

Maaohjelman päätteeksi Rotary-saattaja huolehtii oppilaat omille jatkolennoilleen kohti lopullista vaihtokohdetta, jossa paikalliset rotarit tai isäntäperheet ovat vastassa.

Maaohjelma on merkittävä osa Meksikon-vaihtoa, ja sen kustannukset maksaa oppilas.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Ystävälliset ihmiset, samba ja jalkapallo – Brasilia pähkinänkuoressa

 

Brasilia on pinta-alaltaan Etelä-Amerikan suurin ja maailman viidenneksi suurin valtio, ja etäisyydet maassa ovat yllättävän pitkiä. Pelkästään suora lento esimerkiksi koillisesta Fortalezan kaupungista Rioon kestää neljä tuntia. Asukkaita on noin 200 miljoonaa.

Brasilialaiset ovat etniseltä taustaltaan intiaanien, Afrikasta kuljetettujen orjien sekä eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisiä. Maasta on löydetty yli 700 alkuperäistä intiaaniheimoa pääasiassa Amazonin alueelta. Portugalin entisenä siirtomaana se eroaa kielellisesti muista Etelä-Amerikan valtioista. Brasliassa vaihto-oppilasvuotensa viettävä pääsee sukeltamaan portugalin, yhden maailman valtakielistä, pariin.

Musiikki ja tanssi ovat Brasiliassa läsnä joka paikassa. Brasilialaiset tietävät, kuinka juhlia ja kuinka ilo otetaan irti elämästä. Itse karnevaalit ovat oma lukunsa. Helmikuiset kekkerit laittavat kahdeksi viikoksi koko Brasilian sekaisin. Toisin kuin luullaan, juhlinta ei rajoitu pelkästään Rioon, vaan kaikissa suurimmissa kaupungeissa on omat juhlamenonsa ja kulkueensa.

Brasiliasta löytyy lämpöä, aurinkoa ja upeita rantoja sekä ihmeellinen luonto. Usein päällimmäiseksi muistoksi jäävät kuitenkin ihmiset. Brasilialaiset ovat värikkäitä, pulppuavia ja mukaansatempaavia. Moni pidemmän aikaa maassa oleskellut tunnustaa ääni väristen, ettei mistään ole ollut niin vaikea lähteä kuin Brasiliasta.

Brasiliasta on vaikea valita parhaimpia paloja, koska maa on valtava ja nähtävää riittää kaikkialla. Lisäksi Brasilia on maailman menestynein jalkapallomaa, josta monet tämänkin hetken suurimmista tähdistä ovat ponnistaneet.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Voit lukea lisää koulunkäynnistä ja vaihto-oppilasvuoden muista kokemuksista täältä.

Argentiina – Espanjaa, jalkapalloa ja tangoa

 

Argentiina on yli kahdeksan kertaa Suomen kokoinen maa, asukkaitakin noin kahdeksan kertaa Suomen verran. Saattaa suomalaisesta tuntua monin paikoin jopa kotoisalta – ainakin jos ajattelee asukasmääriä neliökilometriä kohti. Mutta tuollainen keskimääräluku ei yleensä kerro kovinkaan paljon maasta.

Argentiina on osa Latinalaista Amerikkaa, jossa ihmiset eroavat paljon suomalaisista. Argentiinalaiset ovat välittömiä ja vieraanvaraisia ihmisiä, joihin on helppoa luoda kontakteja. Ulkomaalaisesta ollaan yleensä innoissaan ja kiinnostuneita: häntä pyydetään usein vieraisille ja kestitään ylenpalttisesti muun muassa jättikokoisilla naudanpihveillä, joiden syömisessä argentiinalaiset taitavat olla maailmanennätyksen haltijoita.

Argentiinassa on paljon koettavaa: laajasta Pampaksesta Tulimaahan, Andien vuoristosta viinitarhoihin. Argentiinassa on myös Etelä-Amerikan korkein vuori, lumihuippuinen Aconcagua. Sieltä löytyy myös aavikoita ja erämaita, upeita järviä, idyllisiä pikkukaupunkeja ja kauniita rantoja.

Jos haluat kokea erilaisen, vaikkakin suurelta osin eurooppalaispohjaisen kulttuurin vaihtovuotenasi, Argentiina on hyvä vaihtoehto. Argentiinan piirit vaativat kielen osalta yleensä espanjan perustaidot.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Voit lukea lisää koulunkäynnistä ja vaihto-oppilasvuoden muista kokemuksista täältä.

Saattomatka ja maaohjelma: Argentina/Brasilia

 

Argentiinaan ja Brasiliaan lähtevät vaihto-oppilaat saatetaan ryhmänä Suomesta Brasiliaan Sao Pauloon, jossa järjestetään kolme päivää kestävä orientaatio- eli maaohjelma. Siihen kuuluu luentoja maan tavoista ja kulttuurista sekä vaihto-oppilasta koskevista säännöistä, mutta myös nähtävyyksien katsomista ja muuta kiinnostavaa ohjelmaa, kuten esimerkiksi rantapäivä Guarujássa. Maaohjelman aikana nuoret tutustuvat myös paremmin toisiinsa.

Maaohjelman päätteeksi Brasiliaan jäävät oppilaat saatetaan omalle jatkolennoilleen kohti lopullista vaihtokohdetta, jossa rotarit tai isäntäperheet ovat vastassa.

Rotary-saattaja on mukana koko saattomatkan ja maaohjelman ajan ja saattaa Argentiinaan menijät Buenos Airesiin saakka.

Maaohjelma on pakollinen osa Argentiinan ja Brasilian vaihtoa ja sen kustannukset maksaa oppilas.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Chile – Latinomaista eurooppalaisin

Suomeen verrattuna Chile on pinta-alaltaan kaksinkertainen, väestöltään kolminkertainen, mutta pituudeltaan yli nelinkertainen. Chile onkin pohjois-eteläsuunnassa maailman pisin valtio. Siksipä sieltä löytyy hyvin monenlaista ilmastoaluetta. Vaihto-oppilaat sijoittuvat maan keskiosiin, jossa vallitsee välimerellinen ilmasto.

Ihmisinä chileläiset ovat tyypillisiä latinalaisamerikkalaisia: iloisia, lämpimiä, vieraanvaraisia. Vaihto-oppilas otetaan niin perheen kuin koko suvunkin jäseneksi. Suvun kanssa vietetäänkin yleensä paljon aikaa niin arkena kuin juhlapäivinä.

Chileläiset ovat latinomaiden ”norjalaisia” viettäen usein aikaansa luonnossa. Järvet tarjoavat hyviä mahdollisuuksia kalastukseen, purjehdus on suosittua, monet perheet harrastavat vaellusta ja hiihtoa vuorilla. Tärkein urheilulaji on kuitenkin tietysti jalkapallo.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Voit lukea lisää koulunkäynnistä ja vaihto-oppilasvuoden muista kokemuksista täältä.

Ecuador – ”Kerralla koko Etelä-Amerikka”

Suomeen verrattuna Ecuador on pinta-alaltaan pienempi, mutta asukkaita siellä on 14 miljoonaa. Maantieteellisesti katsoen Ecuadoriin mahtuu lähes kaikki: Tyynen meren lämpimät rannat, Amazonasin sademetsät, jylhät Andien vuoristot lumisine huippuineen – ja kaikkea mahdollista niiden väliltä. Voikin väittää, että yhdessä pienessä maassa löytyy maantieteellisesti koko Etelä-Amerikka. Ecuadorista löytyy paljon myös historiallisesti merkittävää, nykyinen pääkaupunki Quito oli mahtava kaupunki jo inkavaltion aikana.

Ihmisinä ecuadorilaiset ovat tyypillisiä latinalaisamerikkalaisia: iloisia, lämpimiä, vieraanvaraisia.

Ecuadorilainen perhe on keskimäärin suuri, ja siihen kuuluu latinokulttuurin mukaisesti myös muita sukulaisia. Kulttuurisesti perhe merkitsee ecuadorilaisille paljon. Perinteet siirtyvät vanhemmilta lapsille ja monet niistä kuuluvat nykyäänkin päivittäiseen elämään.

Maassa asunut suomalainen ylisti maan historiaa ja kulttuuria, auringonlaskuja ja vaelluksia, ihmisten ystävällisyyttä – ja ennen kaikkea uskomattomia maisemia.

Lisätietoja vuosivaihdon kirjeenvaihtajiltamme.

Voit lukea lisää koulunkäynnistä ja vaihto-oppilasvuoden muista kokemuksista täältä.