Klubien kokemuksia

Finlandia Hall Rotaryklubi, Helsinki

 

Nuorisovaihto on yksi keskeinen Finlandia Hall Rotaryklubimme painopiste. Lähetämme vuosittain yhden vaihto-oppilaan vuosivaihtoon ja vastaavasti otamme klubiimme vaihto-oppilaan muualta. Joinakin vuosina meillä on ollut kaksikin vaihto-oppilasta.

Nuorissa on tulevaisuus, ja sen näkee konkreettisesti nuorisovaihdon kautta. Kun nuori lähtee ulkomaille tai saapuu Suomeen, hän sukeltaa täysin uuteen kulttuuriin ja maailmaan. Vuosi kasvattaa monella eri tavalla. On upeaa nähdä, mitä vaihto-oppilasvuosi saa nuorissa aikaan. Jo ennestäänkin fiksut nuoret aikuiset kypsyvät entisestään, saavat itsevarmuutta ja syttyvät loistoonsa. Klubille vaihto-oppilasvuosi on todellinen sijoitus tulevaisuuteen.

Olemme jääneet tekemisiin vaihto-oppilaidemme kanssa ja kyselemme heidän kuulumisiaan. Koronavuonna 2020 järjestimme virtuaalisen ”Mitä aiemmille vaihto-oppilaillemme kuuluu nyt” -illan. Moni sanoo vielä pitkänkin ajan jälkeen, että vuosi Rotary-vaihto-oppilaana muutti koko elämän suunnan. Sydämessä läikähtää. Tätä rotarius on parhaimmillaan – nuorten unelmien mahdollistamista ja kulttuurien välisen ymmärryksen rakentamista.

Heidi Lehmuskumpu
presidentti 2020–2021 sekä nuorisovaihtovastaava 2016–2020
Finlandia Hall Rotaryklubi
Helsinki

Helsingin Rotaryklubi, Helsinki

 

Helsingin Rotaryklubi on Suomen vanhin ja jäsenmäärältään yksi maamme suurimmista rotaryklubeista. Osallistuminen nuorisovaihtoon on ollut jo vuosikymmenien ajan klubimme tärkeimpiä palveluprojekteja ja siten olemme täyttäneet myös Rotary Internationalin vaatimuksen osallistumisesta kansainväliseen projektiin. Suuren jäsenmäärän ansiosta olemme voineet viime vuosina lähettää ja vastaanottaa aina kaksi vuosivaihto-oppilasta. Sen lisäksi kauttamme on lähtenyt oppilaita myös kesävaihtoon sekä kesäleireille.

Suomalaisilla nuorilla on hyvä maine vaihto-oppilaina ja on ilo olla mukana lähettämässä heitä maailmalle. Vaihtovuosi vieraassa maassa on tässä iässä nuorelle erittäin merkittävä kokemus, joka saattaa muovata hänen valintojaan  myös myöhemmin elämässä. Rotary-järjestön kautta nämä kokemukset ovat mahdollisia myös sellaisille nuorille, joilla ei muuten olisi taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa vaihtounelmaa.

On hienoa huomata, kuinka vaihtovuosi kasvattaa oppilaita. He ovat palatessaan rohkeampia, itsevarmempia sekä tottuneita esiintymään ja hoitamaan asioitaan itsenäisesti. Muutos on silminnähtävä.

Vastavaihtoon Suomeen ja klubiimme tulevat oppilaat ovat piristysruiske klubikokouksissa! Jotta jäsenet ja vaihto-oppilaat oppisivat tuntemaan toisensa, olemme pitäneet tärkeänä, että oppilaat osallistuvat jokaiseen klubikokoukseen. Antamalla oppilaille pieniä kokousjärjestelytehtäviä, he myös tuntevat itsensä tarpeellisiksi. Nuoret antavat arvoa sille, että heistä ja heidän kulttuuristaan ollaan kiinnostuneita.

Usein vaihto-oppilaamme pitävät yhteyttä vielä vuosia kotiinpaluun jälkeen ja osa heistä on palannut myöhemmin takaisin Suomeen joko lomalle tai opiskelemaan. He ovat aina tervetulleita vierailemaan klubikokouksiimme ja kertomaan kuulumisiaan. On koskettavaa huomata, kuinka tärkeä paikka Suomella on yhä heidän sydämessään. Nuorisovaihto on rotarien palveluprojekti parhaimmillaan!

Kristiina Linnoinen
nuorisovaihtovastaava
Helsingin Rotaryklubi