Miten pääsee mukaan

Klubissa tulee olla vähintään kolmen henkilön nuorisovaihtotiimi. Tiimin jäsenet kouluttautuvat säännöllisesti piirin järjestämissä nuorisovaihdon koulutuksissa, jotta klubi täyttää Rotary-sertifioinnin vaatimukset.

Kun klubilla on valmius järjestää nuorisovaihtoa, sen kannattaa markkinoida vaihtomuotoja nuorille kouluissa, tapahtumissa ja mediassa.

Vaihtojen hakuaika on alkusyksyllä, jolloin vaihdosta kiinnostuneet nuoret lähettävät vapaamuotoisen hakemuksensa klubin nimetylle henkilölle. Klubi käsittelee hakemukset, haastattelee hakijat ja tekee ehdotuksen piirille vaihtoon lähtijästä/lähtijöistä. Tämän jälkeen piiri haastattelee ehdokkaat ja tekee lopullisen päätöksen lähtijöistä. Lopullisen päätöksen jälkeen klubin nuorisovaihtotiimi auttaa nuorta hakemuksen teossa ajallaan.

Kun hakemus on valmis ja lähetetty, alkaa yhteinen jännitys siitä, minne nuori pääsee vaihtoon! Oppilaan lähtöjärjestelyt hoidetaan yhteistyössä kohdemaasta vastaavan Monipiirin kirjeenvaihtajan kanssa.

Kevään kuluessa selviää myös se, kuka on klubiin vastavaihtoon saapuva vaihto-oppilas. Klubin tehtäviin kuuluu etsiä oppilaalle isäntäperheet ja koulupaikka. Klubin nuorisovaihtotiimi on vastuussa vaihto-oppilaan viihtyvyydestä sekä käytännön järjestelyistä yhdessä isäntäperheen ja koulun kanssa vaihtovuoden aikana. Palkkioksi siitä syntyy uusia kontakteja paikkakunnan perheisiin sekä kouluihin ja tämän verkostoitumisen kautta mahdollisuus vaikka jäsenhankintaan. Puhumattakaan siitä piristysruiskeesta ja tuulahduksesta ruohonjuuritason kansainvälisyyttä, jonka nuori vaihto-oppilas tuo tullessaan klubiin!