Sydafrika

Sydafrika är ett färgstarkt och mångsidigt land, rikt på kultur rikt land och fullt av sevärdheter. Landet har 11 officiella språk och invånarna representerar många olika etniska grupper med olika bakgrund. Det administrativa språket är engelska och skolan använder engelska i sin undervisning. Ju längre bort man söker sig från stora städer, desto färre hittar man som talar engelska. De som talar olika modersmål uttalar engelska med sitt inslag av slang – en härlig egenskap i sydafrikansk engelska.

Fastän landet har en brokig och smärtsam historia är invånarna ändå vänliga och varmhjärtade. Sydafrikanerna är verkligen begeistrade över utbyteselever och det är lätt att få vänner. I landet finns mycket mänskor och stora inkomstskillnader. Detta har en stor inverkan på säkerhetssituation, som inte är särskilt bra för tillfället. I köpcentrum kan man dock röra sig fritt och säkert. Fastän säkerhetsnivån i sig är låg bör man ändå tänka på att miljoner sydafrikaner dagligen lever ett normalt liv. Det lönar sig att lyssna på vad den egna sydafrikanska värdfamiljen säger. Familjen vet vad man kan göra och vad man skall lämna ogjort.

Att klä Sydafrikas kultur i ord är svårt. Det är något obeskrivbart magnifikt och samtidigt en summa av många kulturer. I utbyteselevens ögon vidgas vyerna ytterligare om hen får möjlighet till att bekanta sig med olika mänskors kulturkretsar. I landet blandas i huvudsak den västerländska och sydafrikanska kulturen med influenser även från Asien. Varje kultur har egna traditioner och seder, men tillsammans bildar de den sydafrikanska kulturen. Ibland å andra sidan uppstår det också konflikter mellan kulturerna.

Utbildningssystemet är annorlunda jämfört med Finland. Grundskolan inkluderar klasserna 1-7 och gymnasiet klasserna 8-12. Skolan är ofta avgiftsbelagd och man använder skoluniform. Egen skola är en sak man är stolt över för sport och annan hobbyverksamhet sker oftast i samband med skolan. Detta centrerar lätt barnens liv runt skolan samtidigt som det höjer vi-andan. Efter skoldagens slut går inte alla hem utan många blir kvar för att träna bl.a. netball, hockey, rugby och cricket.

Landets rotaryverksamhet är tämligen aktiv. Klubbarna har egna möten samtidigt som de också arrangerar olika sorters insamlingar, projekt, frivillighetsverksamheter och andra tillställningar. I trakten runt Johannesburg finns årligen 10-15 av Rotarys utbyteselever från olika länder och ett flertal elever på sommarutbyte.

Rotarydistrikt D9400, som vi gör utbyte med, ordnar under utbytesåret två resor inom Sydafrika för utbyteseleverna. Den ena går till Kapstaden, den andra är en safari till Mpumalang-provinsen. Det lönar sig att deltaga i båda för de är toppenerfarenheter. Samtidigt som du får bekanta dig med den afrikanska naturen och kulturen bekantar du dig också med andra utbyteselever!

Den sydafrikanska maten är härlig! Speciellt grillning eller braai är en stor sak. Braai (grillfest) ordnas ofta varje veckoslut eller åtminstone så ofta som möjligt. Oftast är maten mycket köttdominerad: kyckling, lamm, nöt och ibland också vilt. Att vara vegetarian kan vara utmanande men inte omöjligt. Sydafrika är, utöver den västerländska snabbmaten, full av egna härliga specialiteter som t.ex. pap (majs ”gröt”), olika sorters pumpor i olika former, vetkoek och biltong. Varje specialitet är en ny orsak att åka på utbyte till Sydafrika

Johannesburgs klimat är typiskt subtropiskt, stadens höga höjd över havet har dock en svalkande effekt. Den regnigaste perioden infaller på sommaren och på vintern är det tort och rent ut sagt – kallt. Januari är regnigaste och varmaste månaden. Torrast och svalast är det i juni-Juli.

Tillägsinformation av korrespondenten.