Utbyteserfarenheter

Nadines år i Frankrike


Hej!

Jag tillbringade året 2018-2019 på Frankrikes västkust, närmare bestämt i Nantes. Under året gick jag i en gymnasieskola som låg i centrum av staden, och det var mycket roligt eftersom jag på så vis lärde känna många nya människor, både fransmän och andra utbyteselever! Att skolupplevelsen var väldigt annorlunda än den jag är van vid i Finland var bara givande, på många sätt.

Min värdklubb i Rotary var aktiv och bjöd regelbundet in oss utbyteselever till sina middagar och andra aktiviteter som ordnades. Genom dessa fick jag erfarenheter som jag utan denna möjlighet aldrig skulle ha fått! Under året såg jag stora delar av Frankrike och upptäckte många för mig främmande städer. De utbytesläger som ordnades inom distriktet ser jag tillbaka på som mycket roliga och via dem lärde jag känna vänner från hela världen.

Matkulturen i Frankrike är ju vida berömd och under året hann jag smaka på en mängd nya maträtter som nu har kommit att bli mina favoriter. En tradition som är väldigt stark i landet är att dagligen besöka ett så kallat ”boulangerie” för att köpa färska baguetter och inhandla grönsaker från den lokala marknaden. En av de bästa sakerna med mitt utbytesår var de relationer som byggdes upp mellan mina tre värdfamiljer och mig. Jag är evigt tacksam för allt de har gett mig och glad över de stunder vi tillbringat tillsammans! Om jag kunde göra om utbytesåret via Rotary skulle jag definitivt ta chansen.

Bild från bussresan Eurotour som Rotary ordnade med stopp i bl.a. Chamonix.

 Roddtävling ordnad av Rotary.

Galette !

Vy från en resa inom Frankrike gjord med min värdfamilj.

Bilden tagen från mitt fönster i en av värdfamiljernas hem. Vyn över Nantes centrum.

Elinors år i Tyskland 2018-2019

Då jag satte mig ner i planet, och det lyfte från marken, frågade jag mig själv vad sjutton jag hade gett mig in på. Jag kände mig väldigt nervös och spänd, men mest förväntansfull. I den stunden hade jag ingen aning om att jag var påväg att uppleva ett av de bästa åren i mitt liv. Jag hade redan före haft lite kontakt med min första värdfamilj, men visste ändå inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Jag fick ett väldigt varmt välkomnande. De hämtade mig på flygfältet i Hamburg och sen tog vi tåget till staden Lüneburg, där jag skulle vistas under mitt utbytesår. Lüneburg är en liten vacker medeltida stad. Att gå i dess centrum kändes som att vara i en sagostad.

Min värdsyster presenterade mig för alla sina klasskamrater, och jag blev genast inbjuden att vara med och fira en födelsedag. I skolan fick jag ett specialschema så att jag hade mer lektioner där jag kunde öva min tyska, som drama och konst. Jag gick även med i skolkören fastän jag inte alls kan sjunga, mest för att lära känna folk och för att få åka med på skolresan. Det tog ungefär ett halvår att bli helt bekväm med att tala tyska.

Vi var totalt sex av Rotarys utbyteselever i Lüneburg, de andra var från Venezuela, Italien, Mexiko, USA, och Sydafrika. Vi blev alla mycket bra vänner även om vi gick i olika skolor. Att ha kontakt med andra utbyteselever är något som betydde mycket. Vi kunde dela med oss av våra upplevelser och vara där för varandra då känslor som hemlängtan smög sig på. Vi var alla väldigt engagerade i Rotarys verksamhet. Klubben hade möte varenda vecka och vi var välkomna att delta så ofta vi ville. Under mötena fick vi ta del av många olika presentationer och blev bjudna på mat. Vi blev också medbjudna att delta i Rotaracts verksamhet på Universitetet. Vi deltog i olika välgörenhetsprojekt och evenemang.

Rotex ordnade utflykter för alla utbyteselever i distriktet under många veckoslut, där vi övernattade i bl.a. slott, ungdomshärbärgen och skolgymnastiksalar. Vi var sammanlagt 78 utbyteselever från 20 olika nationer. Det är det som gör att det inte bara är ett skolutbyte utan ett kulturutbyte, där man får chansen att lära känna folk från hela världen.