Vaihto-oppilaan säännöt

 

Nämä ovat Rotary Internationalin kansainväliset vaihto-oppilaan säännöt, jotka vaihto-oppilas on hyväksynyt allekirjoituksellaan hakulomakkeessaan ja joita hän on täten sitoutunut noudattamaan.

1. Ota matkavakuutus, joka sisältää vastuu-, matka-, tapaturma- ja terveysvakuutuksen.
2. Käy koulua säännöllisesti.
3. Opettele isäntämaan kieli!
4. Älä aja mitään moottoriajoneuvoa. (Katso tarkennus tähän alta.)
5. Matkailu isäntämaassa kouluaikana on sallittua vain Rotary-tapahtumiin sekä koulun taiisäntäperheen järjestämiin tilaisuuksiin.
6. Viikonloppumatkailu isäntämaassa on sallittu vain isäntäperheen tai klubin luvalla.
7. Ulkomaanmatkailu on sallittua vain, jos seuraavat ehdot KAIKILTA osiltaan on täytetty:
– Matka ei ole kouluaikana
– Matkustat joko isäntäperheen (vanhempien) tai rotarien kanssa, et yksin
– Sinulla on kirjallinen lupa vanhemmiltasi juuri tätä matkaa varten
– Sinulla on lupa isäntäperheeltäsi
– Sinulla on lupa isäntäklubiltasi
– Sinulla on kirjallinen lupa rotarypiirin nv-asiamieheltä (esimerkiksi sähköpostin kautta)
8. Maksa omat matkasi itse.
9. Tutustu paikkakuntasi nuoriin, mutta valitse seurasi huolella, noudata isäntäperheen neuvoja.
10. Ystävät ovat OK, mutta vakava seurustelu ei ole sallittua.
11. Kutsu vieraita vain isäntäperheen luvalla.
12. Ole aktiivinen ja toimelias!
13. Alkoholin käyttö on kielletty.
14. Älä kajoa huumeisiin (mukaan luettuna marihuana) ja vältä niitä käyttävien seuraa. Huumeiden kanssa tekemisissä oleva nuori ilmoitetaan viranomaisille ja palautetaan välittömästi kotiin.
15. Elokuussa Suomeen tai Viroon saapunut ulkomainen Inbound-vuosivaihto-oppilas palaa kotiin seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä.
16. Tammikuussa Suomeen tai Viroon saapunut ulkomainen Inbound-vuosivaihto-oppilas palaa kotiin seuraavan vuoden tammikuun ensimmäisen viikon loppuun mennessä.

 

Tarkennus kohtaan ”4. Älä aja mitään moottoriajoneuvoa”

Rotary Code of Policy:n kohta ”41.050.16 Student Responsibilities” säätää asiasta seuraavaa:
”Students should not under any circumstances be permitted to operate or drive a motorized vehicle of any kind during the exchange, nor to own a motorized vehicle in the host country.”

Suomessa ja Virossa poikkeuksen tähän kieltoon tekevät vain sähköpotkulaudat (skuutit) ja sähköavusteiset polkupyörät. Niitä saa Suomessa tai Virossa oleva ulkomainen IB-vaihto-oppilas ajaa, jos hänen vaihto-oppilasvakuutuksensa korvaa näitä ajaessa syntyneet vahingot. Kaikkien muiden poltto- tai sähkömoottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettaminen on vaihdon aikana kielletty.

Useimmilla vaihto-oppilaillamme on CISI Bolduc -yhtiön vaihto-oppilasvakuutus. Se korvaa sähköpotkulaudalla tai sähköavusteisella pyörällä ajaessa syntyneet vahingot. Samoin CISI Bolducin vakuutus korvaa vahingot, jos vaihto-oppilas on matkustajana skootterin, moottoripyörän, moottorikelkan tai mopoauton kyydissä. Eli näissä ajoneuvoissa oppilas saa matkustaa, jos hänen vakuutuksensa korvaa vahingot. Jos oppilaalla on jokin muu kuin CISI Bolducin vakuutus, on tarkistettava, korvaako se vahingot, ennen kuin vaihto-oppilas ajaa tai on matkustajana yllä luetelluissa ajoneuvoissa.

Suosittelemme kypärän käyttöä aina polkupyörällä tai potkulaudalla liikuttaessa. Muissa kaksipyöräisissä sen käyttö on lain mukaan pakollista.

Suomalaisen tai virolaisen oppilaan ollessa vaihdossa ulkomailla hänen on syytä tarkistaa isäntäklubista/piiristä, miten piiri soveltaa moottoriajoneuvolla ajokieltoa.