// Palaa takaisin

Vuosivaihto

Pääsyvaatimukset

Valinta vuosivaihto-ohjelmaan tapahtuu nuoren oman motivaation sekä omien ominaisuuksien perusteella. Häneltä edellytetään kohtuullisen hyvää koulumenestystä, joustavuutta uusissa tilanteissa, esiintymiskykyä, stressinsietokykyä ja itsenäisyyttä. Valinnat tehdään hakemuksen ja valintakokeen perusteella.

Vuosivaihto on tarkoitettu nuorille, jotka ovat lähtiessään yleensä 16-17 vuotiaita. Vastaanottavilla mailla saattaa olla omia tarkempia ikärajoituksiaan, jotka käyvät ilmi lomakkeet- sivulta löytyvästä dokumentista. Suomesta lähtevien oppilaiden vaihtovuosi alkaa elokuussa ja päättyy seuraavan vuoden heinäkuussa.
Takaisin alkuun

Kohdemaat

Maavaihtoehdot ja niiden vaatimukset mm. ikärajat löytyvät täältä (Vuosivaihto-otsikon alta) 

Vaihtarien kokemuksia, haastatteluja yms.

Kustannukset

Tarkat kustannukset selviävät oppilaalle valtakunnallisessa vaihto-oppilaskoulutuksessa huhti-toukokuun vaihteessa ennen vaihtoon lähtöä. Esitetyt hinnat ovat arvioita.

• Vuosivaihto-ohjelman järjestelymaksu Suomen Rotary ry:lle 600 €

• Lentomatkat kohdemaasta riippuen 200 € – 2000 € (Eurooppa – Uusi-Seelanti)

• Vakuutus kohdemaasta riippuen 350 € – 950 €

• Viisumi kohdemaasta riippuen

• Lääkärin- ja hammaslääkärin todistukset liitettäväksi hakemukseen

• Koulutustilaisuudet kotimaassa noin 50 € + matkakulut

• Kaukaisiin kohteisiin lennetään ryhmänä ja näissä maissa on järjestetty ennen isäntäperheisiin asettumista ns. maaohjelma, joka on pakollinen. Maaohjelmien ohjeelliset hinnat ovat:
Brasilia/Argentiina 800 €
Meksiko 500 €
USA/Kanada 1300 €
Australia/NZL 800 €
• Nuorisovaihtotakki ja pinssit postituksineen 250 €

Mahdolliset lisäkustannukset

– Eräät kohdemaat edellyttävät lisävakuutuksen hankkimista
– Talletus hätävararahastoon (emergency fund) n. 300€ (palautetaan)
– Lääkärintodistukset ja rokotukset viisumianomukseen
– Rekisteröityminen paikallisille viranomaisille
– Paikallisen henkilökortin hankkiminen

Lisäkustannuksia voi tulla maasta riippuen 0-500 €.

Maihin, joihin matkustetaan ryhmälennolla, ja joissa on pakollinen maaohjelma, vaihto-oppilaan on hankittava lentoliput Rotaryn osoittamasta matkatoimistosta.

Vuosivaihto-ohjelman mukaan isäntänä toimiva Rotary- klubi antaa nuorelle noin 60 € taskurahaa kuukaudessa. Isäntäklubit ja isäntäperheet vastaavat oppilaan ravinto-, asunto- ja koulumenoista sekä perhematkoista aiheutuneista kuluista. USA:ssa koulun ruokailukustannukset maksetaan yleensä klubin antamasta taskurahasta.

Vuosivaihdon järjestelymaksu maksetaan tilille:
Saaja: SUOMEN ROTARY RY / NUORISOVAIHTO
Tili: 200118-150297 tai IBAN FI96 2001 1800 1502 97
Viite: 1504
Takaisin alkuun

Vuosivaihtoon hakeminen

Vuosivaihto-ohjelmaan haetaan lähtöä edeltävän vuoden syyskuun loppuun mennessä.

1. Tiedustele paikkakuntasi Rotary-klubeilta mahdollisuutta päästä vaihtoon. Suomen kuudessa Rotarypiirissä toimivien klubien yhteystiedot löydät esimerkiksi Club finder -hakukoneella. Kirjoita hakukoneen Keyword-toimintoon kotikaupunkisi nimi ja paina Search. Club Finder löytyy klikkaamalla tästä linkistä.

2. Lähetä vapaamuotoinen hakemus (yksi A4) sopimallesi klubille. Kerro itsestäsi, perheestäsi ja motiivistasi lähteä mukaan vaihto-ohjelmaan. Älä unohda yhteystietojasi!

3. Klubi suorittaa hakijaehdokkaiden ja heidän perheidensä haastattelun, jonka perusteella klubin ehdokasvalinnat tehdään.

4. Lähettävä Rotary -piiri haastattelee klubien ehdottamat oppilaat ja heidän vanhempansa ja tekee lopulliset oppilasvalinnat.

5. Saatuasi tiedon valinnastasi täytät yhdessä lähettävän klubin kanssa vuosivaihdon sitoumuslomakkeen. Sinulta kysytään neljä maavaihtoehtoa, joihin sitoudut lähtemään. Ainakin kaksi näistä kohdemaavalinnoista tulee olla ei-englantia puhuvia maita. Samalla maksat järjestelymaksun. Sitoumuslomake tulee olla toimitettuna klubille ja maksu maksettuna Suomen Rotary ry:lle marraskuun loppuun mennessä.

6. Hyväksymisen jälkeen sinun on syytä heti varata aika hammaslääkärille ja lääkärille terveystodistuksia varten. Samoin koulusta on pyydettävä englanninkielinen opinto-ote.

7. Täytä varsinainen hakulomake ohjeistetun web-ohjelman kautta. Tähän saat apua klubin nuorisovaihtoasiamieheltä. Hakulomake tarvittavine liitteineen ja allekirjoituksineen tulee olla täytettynä ja toimitettuna lähettävälle klubille joulukuun loppuun mennessä.

8. Rotaryn vuosivaihdon kirjeenvaihtajat sijoittavat ehdokkaat kohdemaihin ja ovat yhteydessä ehdokkaaseen helmikuussa. Lähtö vuosivaihtoon tapahtuu heinä-elokuussa.

Vaihtoa edeltävänä keväänä järjestetään lähteville vaihto-oppilaille koulutustilaisuuksia, jotka ovat osa vaihto-ohjelmaa ja näin ollen pakollisia kaikille lähtijöille. Tarkat koulutuspäivät ja muut tärkeät päivämäärät löytyvät Rotaryn nuorisovaihdon kalenterista.
Takaisin alkuun

Copyright © 2016 Rotary Youth Exchange Finland. All rights reserved.