Kesävaihto
Koe mielenkiintoinen ja ikimuistettava kesä vieraassa kulttuurissa. Suorita tehokas kielikylpy ja vaihto-oppilaskokemus nopeasti. Tervetuloa mukaan!
Rotaryn kesävaihdon kautta lähdet ulkomaisen perheen vieraaksi muutamaksi viikoksi ja tuot mukanasi isäntäperheen nuoren omaan kotiisi vastaavaksi ajaksi. Saat tutustua uuteen kulttuuriin ja saat käyttää koulussa oppimaasi kielitaitoa käytännössä. Vaihdon pituus kohdemaassa voi vaihdella parista viikosta aina kuuteen viikkoon asti. Tavallisin kesto on 4 viikkoa kohdemaassa + 4 viikkoa kotona Suomessa/Virossa kohdemaan perheen nuoren kanssa.
Ota yhteys lähimpään rotaryklubiin. Kesävaihto-ohjelmassa sinulla on lähettävä rotaryklubi Suomessa kotipaikkakunnallasi, ja vastaanottava rotaryklubi kohdemaassa. Maavaihtoehdot ja ikärajat löytyvät tältä sivulta.
Kesävaihdon kohdemaat sijaitsevat pääasiassa Amerikassa, Euroopassa ja Afrikassa. Pohjois-Amerikkaan (USA, Kanada ja Meksiko) suuntautuviin vaihtomatkoihin kuuluu muutaman päivän maaohjelma koulutuksineen New Yorkissa ennen isäntäperheeseen sijoittumista. Menomatka New Yorkiin tehdään rotarysaattajan johdolla ryhmässä.
Pääsyvaatimukset
Kesävaihto-ohjelmaan voivat hakea kaikki suomalaiset ja virolaiset nuoret. Valinta tapahtuu nuoren oman motivaation sekä omien ansioiden ja ominaisuuksien perusteella. Lähtijältä edellytetään kohtuullisen hyvää koulumenestystä, joustavuutta uusissa tilanteissa, esiintymiskykyä, stressinsietokykyä ja itsenäisyyttä. Oppilaat valitaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Kesävaihto-ohjelma on tarkoitettu nuorille, jotka ovat 15–19 vuotiaita (eli olet täyttänyt ennen vaihtoa 15 vuotta, etkä täytä vaihdon aikana 20 vuotta).
Kohdemaat
Alla luetellut ikärajat kohdemaihin ovat suuntaa-antavia. Tarkennuksia saa tarvittaessa kirjeenvaihtajilta, sillä eroja saattaa esiintyä eri maissa. Kesävaihto (STEP family-to-family exchange) on noin 4 viikkoa ulkomailla ja 4 viikkoa kotimaassa.
EUROOPPA
Belgia 16–18 vuotta
Espanja 15–18 vuotta
Itävalta 15–18 vuotta
Ranska 15–18 vuotta
Saksa 15–18 vuotta
Italia 15–18 vuotta
Puola 15–18 vuotta
Slovakia 15–18 vuotta
Sveitsi 15–18 vuotta
Tsekki 15–18 vuotta
Turkki 15–18 vuotta
Unkari 15–18 vuotta
AMERIKKA
USA 15–18 vuotta
Kanada 15–18 vuotta
Brasilia 15–18 vuotta
Meksiko 15–18 vuotta
Argentiina 15–18 vuotta
MUUT
Australia 15-18 vuotta
Taiwan 15–20 vuotta
Etelä-Afrikka 15–18 vuotta
Etelä-Afrikan ja Brasilian vaihto voi kestää jopa kuusi viikkoa. Suomalainen tai virolainen nuori on kohdemaassa kesä–elokuussa ja vastavaihto-oppilas Suomessa joulu–tammikuussa, jos perheet eivät sovi muuta. Varsinaisen vaihdon pituuden ja ajankohdat perheet sopivan keskenään, mutta ajankohdat on hyväksyttävä joko kirjeenvaihtajalla tai rotaryklubilla.
Kustannukset
Isäntäperhe järjestää majoituksen ja täyshoidon. Vastavuoroisesti Suomeen tuleva oppilas saa samat palvelut suomalaiselta isäntäperheeltä.
Kesävaihto-oppilaan kulut:
• Kesävaihto-ohjelman järjestelymaksu Suomen Rotary ry:lle 400 euroa. Sillä katetaan kustannukset, joita muodostuu yhteydenpidosta kohdemaihin: oppilasjärjestelyt, postitukset, tietoliikennekulut, kirjeenvaihtotapaamiset maapaikkojen sopimiseksi jne. Järjestelymaksu maksetaan tilille Suomen Rotarypalvelu ry Nuorisovaihto FI96 2001 1800 1502 97, Viite 2503.
• Matkakulut kohteeseen (USA, Kanada ja Meksiko noin 1 000–2 000 euroa, Eurooppa noin 300–500 euroa)
• Vaihto-oppilasvakuutus noin 80–200 euroa
• Koulutustilaisuudet kotimaassa noin 200 euroa
• Maaohjelma New Yorkissa noin 1 300 euroa (Kun maaohjelma järjestetään, se on osa kesävaihtoa ja siihen osallistuminen on pakollista.)
Kesävaihtoon hakeminen
Kesävaihto-ohjelmaan haetaan vaihtokesää edeltävän syksyn aikana.
- Tiedustele paikkakuntasi rotaryklubeilta mahdollisuutta päästä vaihtoon. Suomen rotarypiireissä toimivien klubien yhteystiedot löydät esimerkiksi Club Finder -hakukoneella.
- Lähetä vapaamuotoinen hakemus (yksi A4) klubille. Kerro itsestäsi, perheestäsi ja motiivistasi lähteä mukaan vaihto-ohjelmaan. Älä unohda yhteystietojasi!
- Tarkemmat hakuohjeet löydät täältä.
- Vapaamuotoinen hakemus on toimitettava vaihtokesää edeltävän syyskuun loppuun mennessä.
- Lähettävä klubi suorittaa hakijaehdokkaiden ja heidän perheidensä haastattelun, jonka perusteella klubin ehdokasvalinnat tehdään.
- Lähettävä rotarypiiri hyväksyy käsittelynsä jälkeen klubien ehdokasvalinnat.
- Saatuasi hyväksynnän täytä lähettävän klubin kanssa kesävaihdon sitoumuslomake. Siinä sinulta kysytään maavaihtoehdot, joihin sitoudut lähtemään. Samalla maksat järjestelymaksun.
- Rotarypiirin hyväksyttyä sinut ehdokkaaksi täytät varsinaisen hakulomakkeen. Hakulomake tulee olla valmis ja allekirjoitettu joulukuun puoliväliin mennessä. Liitä allekirjoitettu klubisitoumuslomake ja järjestelymaksun tosite hakemukseen. Hakemuksen täyttöohje on täällä.
- Rotaryn kesävaihdon kirjeenvaihtajat sijoittavat ehdokkaat kohdemaihin ja ovat yhteydessä sinuun kevään aikana. Vahvistus vaihdosta voi joskus tulla vasta kesän kynnyksellä.
- Vaihtoa edeltävänä keväänä järjestetään kaikille lähteville vaihto-oppilaille ja heidän perheilleen koulutustilaisuuksia, jotka ovat osa vaihto-ohjelmaa ja näin ollen pakollisia kaikille lähtijöille. Tarkat koulutuspäivät ja muut tärkeät päivämäärät löytyvät Rotaryn nuorisovaihdon kalenterista.
- Tervetuloa mukaan!
Jos olet kiinnostunut vuoden mittaisista vaihdoista, lue niistä lisää tarkemmin: vuosivaihto, vaihto-oppilasvuosi, vaihtoon ulkomaille
Kesävaihtarin kokemuksia Meksikosta
Hei,
Olin kesällä 2022 kuusi viikkoa Meksikossa. Asuin kaupungissa nimeltä Cuernavaca, joka on noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Mexico city:stä. Host perheeseeni kuului äiti, minua vuotta nuorempi tyttö sekä hänen pikkuveljensä, joka oli 7- vuotias. Lisäksi äidin poikaystävä osallistui kaikkiin menoihin ja oli ns. ”osa perhettä”. Aluksi minua jännitti vaihtoon lähteminen. En tuntenut host-perhettäni kovinkaan hyvin ja olimme olleet yhteydessä toisiimme pari kertaa. Lisäksi minua jännitti paljon matkustaa yksin niin kauas kotoa. Lähtöpäivänä lentokentällä minua hieman pelotti, mutta olin myös samaan aikaan hyvin innoissani tulevasta.
Matkustaminen Suomesta Meksikoon meni todella helposti ja näin, että ei se ole niin vaikeaa matkustaa yksin, vaikka asia saattaakin jännittää paljon. Meksikossa minua vastaan tuli kentälle host perheeni äiti sekä hänen poikaystävänsä. Sain jo hyvän vaikutelman heistä silloin ja siitä alkoikin minun 6 viikkoa kestävä matka Meksikossa. Saapumispäivänä nukuin aikaeron takia melkein koko päivän ja tutustuin host perheeseeni. Jo seuraavalla viikolla pääsin tutustumaan host-siskoni kouluun ja hänen kavereihinsa siellä. Hänen kaverinsa ja koulun opettajat olivat todella mukavia minulle. Minusta oli myös mukavaa päästä tutustumaan melkein samanikäisiin nuoriin toiselta puolelta maailmaa. Koulu, jota host-siskoni kävi, oli yksityiskoulu ja se poikkesi paljon suomalaisista kouluista (koulu oli vartioitu, he käyttivät koulupukua, heillä oli omat eväät mukana koulussa yms.). Koulussa erikoisin asia, jonka koin, oli maanjäristysharjoitukset, jotka vastasivat suomalaisissa kouluissa järjestettyjä paloharjoituksia,
mutta kyseessä oli vain maanjäristys eikä tulipalo.
Seuraavien viikkojen aikana pääsin tutustumaan host-perheeni muihin sukulaisiin, heidän tuttavaperheisiinsä ja host-siskoni läheisimpiin kavereihin paremmin. Lisäksi host perheeni vei minut näkemään lähi-kaupunkeja ja eri nähtävyyksiä. Host perheeni esitteli minulle myös meksikolaista ruokakulttuuria ja Meksikon historiaa. Kävimme myös host-siskoni kanssa rotareiden järjestämällä matkalla, jossa kävimme katsomassa atsteekkien pyramideja, tutustuimme Mexico Cityyn ja söimme hyvää ruokaa. Lisäksi matkani aikana pääsin tapaamaan paikallisen rotaryklubin henkilöitä kahdessa eri tilaisuudessa. Esimerkiksi yhdessä tilaisuudessa teimme rotary-hyväntekeväisyyttä paikallisten rotaryklubin henkilöiden kanssa lahjoittamalla vaatteita lapsille, jotka kärsivät syövästä.
Meksikossa isoin sopeutumisongelma minulle oli yhteiskuntaeron ymmärtäminen. Minulle oli vaikea tottua elää heidän yhteiskunnassaan, jossa melkein kaikki oli erilaista. Esimerkiksi host-perheeni asui kolmen vartioidun portin takana ja saimme liikkua vapaasti pelkän oman pihamme sisällä. Lisäksi emme saaneet kävellä yksin kaduilla ja aina, jos liikuimme jossain minun host-perheeni äiti käveli aina meidän takanamme. Heidän yhteiskunnassaan oli myös hyvin selkeästi armeija ja aseet esillä, johon minun oli vaikea tottua.
Kuusi viikkoa Meksikossa hurahti todella nopeasti ja lopulta oli minun aikani lähteä takaisin Suomeen. Minä tutustuin todella hyvin host-perheeseeni ja me tulimme hyvin toimeen. Jäin erityisesti kaipaamaan heitä. Jäin myös kaipaamaan host-siskoni kavereita, joihin pääsin tutustumaan hyvin kuuden viikon aikana. Meksikossa parasta kuuden viikon aikana oli tutustua uusiin ihmisiin, nähdä Meksikoa ja tutustua sen historiaan ja unohtamatta heidän upeaa ruokakulttuuriansa.