Etelä-Afrikka
Etelä-Afrikka on värikäs, monipuolinen ja kulttuuriltaan rikas maa täynnä monenlaista nähtävää. Maassa on 11 virallista kieltä, ja ihmiset edustavat hyvin erilaisia etnisiä ryhmiä ja taustatarinoita. Hallintokieli on englanti ja kouluissa käytetään englannin kieltä opetuksessa. Mitä kauemmaksi mennään isoista kaupungeista, sitä vähemmän englannin kieltä osaavia löytyy. Eri kieliä äidinkielenä puhuvat ääntävät englantia omalla slangillaan, mikä on ihana ominaisuus Etelä-Afrikan englannissa.
Vaikka maalla on monivaiheinen ja kipeä historia, ihmiset ovat silti ystävällisiä ja lämminhenkisiä. Lämminsydämiset eteläafrikkalaiset ovat todella innoissaan vaihto-oppilaista, ja ystävystyminen on helppoa. Maassa on paljon ihmisiä, ja varallisuuserot ovat erittäin suuria. Tällä on suuri vaikutus maan nykyiseen turvallisuustilanteeseen, joka ei ole kovin hyvä. Esimerkiksi ostoskeskuksissa pystyy kuitenkin kulkemaan vapaasti ja turvallisesti. Vaikka turvallisuustilanne on sinänsä heikko, on muistettava, että miljoonat eteläafrikkalaiset elävät maassa päivittäin normaalia arkeaan. Kannattaa luottaa siihen, mitä oma eteläafrikkalainen perhe sanoo. Perhe kyllä tietää, mitä kannattaa tehdä ja mitä kannattaa jättää tekemättä.
Etelä-Afrikan kulttuuria on vaikea pukea sanoiksi. Se on jotain sanoinkuvaamattoman upeaa ja samalla monen kulttuurin summa. Vaihto-oppilaan silmin kulttuuri avartuu vieläkin laajemmaksi, jos saa mahdollisuuden tutustua eri kulttuuripiirien ihmisiin. Pääosin maassa sekoittuvat länsimainen ja afrikkalainen kulttuuri, mutta vaikutteita tulee myös Aasiasta. Jokaisella kulttuurilla on eri perinteet ja tavat, mutta yhdessä ne muodostavat eteläafrikkalaisen kulttuurin. Välillä toisaalta tapahtuu kulttuurien yhteentörmäyksiä.
Koulutusjärjestelmä on Suomeen verrattuna erilainen. Alakouluun kuuluvat luokat 1–7 ja yläkouluun luokat 8–12. Koulu on usein maksullinen, ja kouluissa pidetään koulupukuja. Oma koulu on eteläafrikkalaisille ylpeyden aihe, sillä urheilu ja muu harrastustoiminta tapahtuvat yleensä koulun yhteydessä. Tämä keskittää helposti lasten elämän vahvasti koulun ympärille ja samalla nostattaa koulujen yhteishenkeä. Koulupäivän päätteeksi kaikki eivät lähdekään kotiin, vaan monet jäävät treenaamaan muun muassa netballia, hokkieta, rugbya ja krikettiä.
Maan rotarytoiminta on varsin aktiivista. Klubeilla on omia kokouksia, minkä lisäksi ne järjestävät erilaisia keräyksiä, projekteja, vapaaehtoistoimintaa ja erilaisia tapahtumia. Johannesburgin alueella on vuosittain eri maista noin 10–15 Rotaryn vuosivaihdossa olevaa oppilasta ja lukuisia kesävaihto-oppilaita.
Rotarypiiri D9400, jonka kanssa teemme vaihtoa, järjestää vaihtovuoden aikana vaihto-oppilaille kaksi matkaa Etelä-Afrikan sisällä. Toinen niistä on matka Kapkaupunkiin, toinen on safarimatka Mpumalangan provinssiin. Molempiin kannattaa osallistua, sillä ne ovat aivan huippukokemuksia! Samalla kun pääsee tutustumaan afrikkalaiseen luontoon ja kulttuuriin, tutustuu myös muihin vaihto-oppilaisiin!
Eteläafrikkalainen ruoka on ihanaa! Etenkin grillaus eli braai on iso juttu. Braai (grillijuhlat) järjestetään usein joka viikonloppu, tai ainakin niin usein kuin mahdollista. Usein ruoka on hyvin lihapainotteista: kanaa, lammasta, nautaa tai joskus riistaa. Kasvissyöjänä voi olla haastavaa, muttei mahdotonta. Etelä-Afrikka on länsimaisten pikaruokapaikkojen ruokien lisäksi pullollaan omia ihania erikoisuuksiaa, kuten pap (maissi”puuro”), erilaiset kurpitsat erilaisissa muodoissa, vetkoek ja biltong. Jokainen erikoisuus on uusi syy lähteä vaihtoon Etelä-Afrikkaan.
Johannesburgissa on tyypillinen subtrooppinen ilmasto, tosin kaupungin suuri korkeus merenpinnasta viilentää ilmastoa. Sateisin aika on kesällä, ja talvella on kuivaa ja suorastaan kylmää. Tammikuu on sateisin ja lämpimin kuukausi. Kuivinta ja kylmintä on kesä-heinäkuussa.