Vaihto-oppilas hakuohjeet

Vaihdot alkavat yleensä kesällä. Vaihto-oppilas haastatellaan ja koulutetaan perusteellisesti ennen vaihtoon lähtöä. Koska haastattelut ja koulutukset sekä mahdollisten viisumien ja muiden matkustusasiakirjojen hankinta voivat viedä aikaa, vuosi- ja kesävaihto-ohjelmaan on haettava hyvissä ajoin eli jo lähtöä edeltävän vuoden syyskuun loppuun mennessä. Kesäleireille hakuaikaa on lokakuun loppuun.

Vaihto-ohjelmiin haku käynnistyy ottamalla yhteyttä oman paikkakunnan rotaryklubiin ja jättämällä sinne vapaamuotoinen hakemus esimerkiksi sähköpostilla. Sama menettely pätee tässä vaiheessa kaikkiin vaihtomuotoihin: vuosivaihto, kesävaihto ja kesäleirit.

Kerro hakemuksessa ainakin seuraavat asiat:

 • Henkilötiedot, kännykkänumero, kotiosoite
 • Syntymäaika
 • Kuvaus perheestäsi
 • Koulu, jota käyt ja kuvaus opintomenestyksestäsi siellä (omin sanoin, koulutodistuksia ei tässä vaiheessa vielä tarvita)
 • Harrastuksesi
 • Luonteesi, vahvuutesi
 • Mihin vaihtoon haluat: vuosivaihto, kesävaihto vai kesäleiri
 • MIksi haluat vaihtoon ja mitkä ovat maatoiveesi. Perustele toiveesi. Huomioithan, että Rotary-vaihto-oppilaan tulee olla valmis lähtemään vaihtoon mihin tahansa, vaikka yritämmekin parhaamme mukaan huomioida maatoiveet.
 • Liitä hakemukseen kasvokuva haastattelutilanteiden tunnistamista varten

 

Rotaryklubi haastattelee sinut henkilökohtaisesti. Jos klubi päätyy suosittelemaan sinua vaihto-ohjelmaan, se haastattelee vielä perheesi ja lähettää sinut sen jälkeen rotarypiirin haastatteluun. Piiri tekee lopullisen päätöksen pääsystäsi vaihto-ohjelmaan. Klubin ja piirin haastattelut tapahtuvat loka–marraskuun aikana.

Hyväksynnän jälkeen klubi antaa sinulle ohjeet jatkosta. Vaihto-oppilas täyttää Rotaryn vaihto-ohjelman viralliset hakulomakkeet marras–joulukuun aikana ja koulutukset vaihto-oppilaalle ja hänen perheelleen ovat seuraavan kevään aikana. Lähtö vaihtoon tapahtuu kesällä.

Klubien yhteystietoja voit hakea Club Finder -hakukoneella.

Kirjoita hakukoneen Meeting Location -toimintoon kotikaupunkisi nimi ja paina Search. Klikkaamalla klubin nimeä haun tuloksena syntyvältä listalta näet klubin yhteystiedot. Hakukoneen avulla on myös mahdollista löytää klubien kotisivuja ja yhteystietoja. Jos paikkakunnallasi on useampi klubi, voit hyvin lähettää tiedustelun niille kaikille. Kerro, että olet kiinnostunut nuorisovaihdosta ja pyydä ohjeet, minne hakemuksen voi lähettää. Jos sopivaa klubia ei näin löydy, voit myös hakea klubeja kirjoittamalla paikkakunnan nimen Club Name -kohtaan ja katsoa, mitä se tuottaa tulokseksi.

Jos sopivaa klubia ei tahdo löytyä, olet tervetullut kysymään neuvoa myös piiriemme nuorisovaihtovastaavilta. Rotarytoiminta on jaettu piireihin, joista kullakin on oma nelinumeroinen tunniste. Alla olevasta kartasta näet piirit. Voit kartan avulla arvioida, minkä piirin alueella asut ja kysyä neuvoa sen piirin nuorisovaihtovastaavalta. Kartan yläpuolella on linkki, josta klikkaamalla löydät heidän yhteystietonsa. Ota rohkeasti yhteyttä. Ei haittaa, vaikka valitsisit aluksi ”väärän” piirin vastaavan. Hän kyllä neuvoo sinut perille.

Yhteenvetona vielä:

 1. Ota yhteyttä kotipaikkasi rotaryklubiin ja kysy ohjeet, miten hakemus jätetään.
 2. Laadi vapaamuotoinen hakemus ja jätä se klubiin syyskuun loppuun mennessä.
 3. Jää odottamaan kutsua haastatteluun.